Vodena terapija za bolnu kralježnicu

Dok plivaš, glavu drži mirno i izbjegavaj bilo kakve nagle pokrete.
Plivanje je idealan sport za uklanjanje bolova u leđima, no trebaš znati koji je stil za tebe najbolji i koristiti pravilnu tehniku plivanja. Saznaj koje su dobrobiti, ali i opasnosti leđnog plivanja te kako ti plivačke naočale mogu pomoći da spriječiš ozljede vrata.

Naši zglobovi vole vodu

Plivanje je sport koji se vrlo često propisuje sportašima i rekreativcima koji pate od bolova u leđima pogotovo u donjem lumbalnom dijelu kralježnice. Razlog tome je gotovo zanemariv pritisak koji voda stvara na sve zglobove i kralježnicu prilikom te sportske aktivnosti.

Za razliku od trčanja, jogginga i hodanja, gdje je vanjski pritisak na kralježnicu velik i dulje bavljenje takvom aktivnošću može prouzročiti ozljedu, u plivanju je vjerojatnost ozljede vrlo malena.
Jedina je opasnost upala vratnih mišića koji se kod dužih treninga i nepravilne tehnike mogu premoriti jer neiskusni plivač pokušava zadržati glavu iznad vode.

Općenito govoreći, vrlo je bitno da glavu držiš mirno i izbjegavaš bilo kakve nagle pokrete te da ti je pogled usmjeren ravno gore ili dolje ovisno o stilu, te da ne radiš plivačke okrete koji mogu biti donekle opasni za amatera.

Također, plivanje će kao i svaka druga aerobna aktivnost povećati dotok kisika u teže dostupna mjesta, te će na taj način više kisika i hranjivih tvari biti dostupno mišiću za oporavak, rast i razvoj.

Kod pacijenata koji imaju smetnje sa vratnom kralježnicom preporuča se pretežno leđno plivanje.
Kod pacijenata koji imaju smetnje sa slabinskom kralježnicom preporuča se miješano: leđno + prsno plivanje.

Pravilno leđno plivanje
Umjerena brzina plivanja, ne forsirana, može i uz peraje (jačaju mišiće stražnje lože), glava mora biti u ravnom položaju – idealno da možete na čelu držati čašu vode dok plivate – ako je naravno bonaca, ako su valovi nagutat ćete se mora krasno ( izreka jednog olimpijskog pobjednika ), rukama naizmjenice zamahivati ravno, ne u koso, tako da vam pod vodom prolazi u razini boka, može i mix: plivati i sa zamahom sa obje ruke istovremeno + naizmjenice. Brzina zaveslaja:jedan zaveslaj u 2 sekunde, brzina rada stopala i poktoljenica – jedan trzaj u sekundi!

Pravilno prsno plivanje
Glava isto što bliže vodi– ne gledati u nebo, zamah rukama- jedan zamah u 2 sekunde- noge rade izbačaj pod kutem od 45 stupnjeva– jedan trzaj u dvije sekunde!

Naravno, more mora biti toplo – 24 stupnja i preko toga.
Idealno je 2 x 45 minuta odplivati svaki dan ukoliko vam to obaveze dopuštaju, ili ako nemate strogu ženu (muža).

Comments are closed.